IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия обявява война на данъчните оазиси

Немският финансов министър изостри тона, Швейцария, Австрия и Люксембург заплашени със замяна на моркова с тоягата

18:16 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Германия обявява война на данъчните оазиси

Германия и Франция пледират за увеличаване на списъка с държавите, определяни като данъчен рай, от страна на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предава вестник der Spiegel.

Позицията на немския финансов министър Пеер Щайнбрюк по въпроса е доста твърда, като пред колегите си е заявил, че може да се наложи подходът към някои държави да бъде променен и „морковът да бъде заместен от тоягата“. Това е станало на днешната среща на ОИСР в Париж.

Председателят на ОИСР Анхел Гурия обясни, че войната срещу държавите-данъчен рай и прозрачността имат абсолютен приоритет в настоящия момент. До лятото на 2009 г. организацията ще изготви нов списък със страните, отговарящи на критериите за данъчен рай. Тогава в Берлин ще бъде свикана конференция, посветена на борбата с това явление.

Позицията на Франция гласи, че т.нар. „Черен списък“ на ОИСР трябва да бъде значително удължен, за да бъде увеличен натискът от страна на държавите, които търпят щети от тях. Това би трябвало да стане до средата на 2009 г., е заявил министърът на държавния бюджет на Франция Ерик Вьорт пред вестник „La Tribune“.

Според ОИСР към момента има 38 държави, където има силно изразена непрозрачност на банковата система и ниски или никакви данъци. Въпреки това в Черния списък попадали едва три страни – Андора, Лихтенщайн и Монако, като и трите отказват да предоставят каквато и да било информация за финансовия сектор.

Щайнбрюк е изразил готовност да увеличи натиска над проблемните държави и извън рамките на ОИСР. По думите му дори и без постигане на международен консенсус Германия ще работи в три направления – интензифициране на пазарните наблюдения, въвеждане на данъчни мерки и подобряване на съвместната работа между митниците и регулаторните органи на финансовия сектор.

По мнението на Щайнбрюк Швейцария, Австрия и Люксембург също спадат към данъчните оазиси. Той смята, че Швейцария има място в Черния списък, тъй като не показва достатъчно усилия и готовност за изчерпателна и цялостна съвместна работа. Швейцария не предоставя и достатъчно данни относно данъчните потоци, което Щайнбрюк определя като проблем.

По данни на Международната организация за прозрачност и противодействие на корупцията по сведа има около 50 данъчни оазиса. В тях оперират над 400 банки, две трети от общо 2000-те хедж фонда и около 2 млн. фирми, които ги използват само за своя адресна регистрация. Всичко това води до загуба на контрол върху парични потоци за над 10 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 24.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още