IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Саркози призовава за създаване на европейско „икономическо правителство“

Френският президент е песимистичен за икономическото положение и настоява за спешни реформи

16:10 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Саркози призовава за създаване на европейско „икономическо правителство“

Президентът на Франция Никола Саркози издигна идея за създаване на „икономическо правителство“ на еврозоната пред депутати в Европейския парламент в Страсбург. „Еврозоната не трябва да остава без лесно за идентифициране икономическо управление“, е заявил той, предава die Presse. Саркози е на мнение, че сегашният начин на управление на европейската икономика под ръководството на Съвета по икономическите въпроси не заслужава подобно име и има нужда от реформи.

Френският президент гледа песимистично на настоящото икономическо положение. Той смята, че не е необходимо повече да се говори, тъй като „финансовата криза води до икономическа криза, а тя вече е налице“. Затова трябвало да се действа и Саркози се обявява за по-чести срещи на ниво ръководители на правителства и държавни глави.

Ползата от това се виждала от последната подобна среща, която се състоя на 12 октомври по покана именно на френския президент. На въпросната среща бяха постигнати договореностите за спасителните пакети за банковата система в страните от еврозоната.

Пред парламента Саркози акцентира върху необходимостта от създаването на нова световна финансова система, в която вече никога спекулантите да не са тези, които имат думата. „Нито една финансова институция не трябва повече да работи, без да е подчинена на правилата“, заяви президентът на Франция. Спекулациите трябва да не бъдат пренесени в бъдещата система, убеден е Саркози.

По пътя към създаването на новата система президентът на Франция имал желание да се срещне с азиатските държави, преди всичко гигантите Индия и Китай, както и с Русия. Подобни срещи вече били договорени с американския президент Джордж Буш, а в скоро време се предвиждало съвместно пътуване на Саркози с президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 30.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още