IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари показват признаци на стабилизация

Повечето пазари в Азия се повишиха, американските фючърси обаче падат

12:14 | 21.10.08 г.
Азиатските пазари показват признаци на стабилизация

Пазарите в Азия се повишиха, след като координираните действия на правителства и централни банки от цял свят за подпомагане на глобалната икономика наляха нужния оптимизъм и инвеститорите купуваха. Основен двигател зад днешния ръст бяха производителите на суровини и потребителски стоки.

Слуховете, че ОПЕК може да намали производството на петрол, за да повиши цените, вдигнаха цената на акциите на петролните компании. Третата по големина минна компания в света – Rio Tinto, повиши пазарната си капитализация с 12 на сто.

Индексът, включващ основните пазари на най-големия континент – MSCI Asia Pacific, се повиши с 2,1 на сто до 92,51 пункта, което бе третият му пореден растеж. От началото на годината индексът е загубил 41 на сто. Ако тази тенденция се задържи, тази година ще бъде най-лошата за бенчмарка от неговото създаване през 1987 г.

Местните индекси също регистрираха повишения. Японският бенчмарк Nikkei 225 се повиши с 1,94 на сто (174,58 пункта) до 9 180 пункта. Хонконгският Hang Seng се задържа без особена промяна на 15 331 пункта. Китайските акции, измервани чрез CSI 300, добавиха 0,59 на сто (11 пункта) и затвориха на 1 907 пункта.

Акциите на Honda, която реализира повече от половината си приходи в САЩ, се повишиха с 6,8 на сто, след като вчера президентът на ФЕД Бен Бернанке обяви, че ще подкрепи мерки за подпомагане на икономиката.

Пазарите в Австралия, Нова Зеландия и Сингапур също регистрираха ръстове. Тайван и Южна Корея обаче отстъпиха. Корейският индекс Kospi се понижи с 0,99 (12 пункта) до 1 195 пункта.

Енергийните акции в Азия бяха сред най-повишилите се на днешната сесия. Акциите от енергийния сектор, включени в MSCI Asia Pacific, се повишиха с 3,6 на сто. Към момента средното P/E на тези компании е 9,1, което е близо до най-ниското историческо ниво за последните 7 години.

Оптимизмът в Азия не можа да зарази пазарите в САЩ до момента и фючърсите върху американските индекси се търгуват на червено. Фючърсите върху Dow Jones отстъпват с 1,31 на сто и се котират на 9 195 пункта. Тези върху S&P 500 и Nasdaq са съответно 977 пункта и 1 337 пункта – спад от респективно 1,31 на сто и 1,64 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още