IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шест френски банки продават на правителството дългове за 10,5 млрд. евро

Условието на държавата е банките да увеличат кредитирането си за бизнеса и домакинствата

10:40 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Шест френски банки продават на правителството дългове за 10,5 млрд. евро

BNP Paribas SA, Societe Generale SA и още четири френски банки ще получат 10,5 млрд. евро от правителството като част от спасителния план на стойност 360 млрд. евро, обявен по-рано този месец, съобщи Bloomberg.

Правителството ще поеме част от подчинения дълг на шестте най-големи банки, без да получи право на глас, съобщи финансовият министър Кристин Лагард. В замяна на това банките ще трябва да увеличат кредитирането си за бизнеса и домакинствата.

„Това е балансиран подход“, коментира Джайлс Мейц, икономист към Bank of America в Лондон. „Правителството иска да избегне на всяка цена свиване на пазара на кредити в страната. Сега банките разполагат с повече от достатъчно средства, за да се защитят от рисковете, които ги парализират от лятото насам“.

В средата на месеца Франция, Германия, Испания, Холандия и Австрия решиха да отделят общо 1,3 трлн. евро за гарантиране на банкови кредити и за придобиване на дялове в банки с цел предотвратяване на колапс на финансовата система.

Другите четири банки са Credit Agricole SA, Credit Mutuel, Caisse d'Epargne и Banque Populaire.

„Целта е да се осигури способността на банките да финансират икономиката, като в същото време поддържат високи нива на платежоспособност“, поясни плана на правителството Лагард.

Credit Agricole ще продаде подчинен дълг на стойност 3 млрд. евро, BNP Paribas – за 2,55 млрд. евро, Societe Generale – за 1,7 млрд. евро, Caisse d'Epargne – 1,1 млрд. евро, Banque Populaire - 950 млн. евро, а Credit Mutuel – 1,2 млрд. евро.

„Държавата не прави подарък на банките. Оценяването на тези книжа ще е базирано на сегашните пазарни отношения и те ще генерират значителни приходи за държавата“, заяви Лагард.

Тя прогнозира, че икономическият растеж на Франция през 2009 г. вероятно няма да достигне очаквания от правителството 1%, тъй като финансовата и икономическа криза ограничава всякаква експанзия. Френският статистически институт Insee очаква страната да е навлязла в рецесия през третото тримесечие.

Ръстът на кредитирането за частния сектор се е забавил до 10,2 на сто през август на годишна база спрямо 12 на сто два месеца по-рано, показват данни на централната банка на страната. Освен това над половината от банките в страната са заявили, че ще затегнат критериите за отпускане на заеми през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още