IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

След Исландия и Пакистан застана на ръба на банкрута

МВФ ще трябва да отпусне 10 млрд. долара в рамките на следващите две години, в противен случай Пакистан ще спре да обслужва задълженията си

09:21 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
След Исландия и Пакистан застана на ръба на банкрута

Изострянето на кредитната криза през последните седмици донесе много работа на специалистите от Международния валутен фонд. След спешните мерки, които трябваше да бъдат предприети в Исландия и последвалите събития около Украйна и нуждата от действия за стабилизиране на финансовата система в Унгария, сега на дневен ред стои предотвратяването на банкрута на Пакистан.

Според източници от МВФ държавата ще има нужда от 10 млрд. долара през следващите две години, които ще са необходими за покриване на държавните дългове. Правителството на Пакистан е изчислило, че на страната ще са необходими „някъде около 3 – 4 млрд. долара“, но регионалният директор на фонда Мосин Хан е заявил в интервю, че според оценките на институцията нужната сума „е близо до 5 млрд. долара – 5 тази и още 5 - следващата година“, предава Bloomberg.

Валутните резерви на Пакистан са намалели с драстичните 74 на сто до едва 4,3 млрд. долара за последната година, което значително увеличава риска от необслужване на задълженията от 3 млрд. долара през идната година. Това е довело до среща между представители на пакистанското правителство и експерти от МВФ, която се е провела в Дубай.

Нуждата от помощ за Пакистан идва едва 4 години след изтичането на последната спасителна операция на МВФ в страната. Сега страната е изпаднала в тежко състояние, тъй като основни нейни съюзници като САЩ, Саудитска Арабия и Китай са прекалено заети в борбата си с кредитната криза и не са й оказали помощ, информира New York Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още