IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен ръст в цената на петрола*

На среща в петък организацията планира да приеме "значително" понижение на производствените квоти

22:40 | 20.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Силен ръст в цената на петрола*

Фючърсите на суровия петрол се повишиха по време на търговията в понеделник с над 5%, отбелязвайки втора поредна сесия на ръст. Причина за скока станаха официални изказвания от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), че се предвижда намаление на производствените квоти.

На предстоящата си в петък среща във Виена членките на ОПЕК ще гласуват предложение за „значително“ понижение на квотите, стана ясно от изказване на президента на организацията през уикенда.

В рамките на вчерашната търговска сесия в Ню Йорк петролните контракти с доставка през ноември поскъпнаха с над 3 на сто до 74,25 долара за барел. На електронната платформа на борсата суровината поскъпва с още 45 цента и по време на азиатската сесия се търгува по 74,70 долара за барел.

Към момента черното злато се търгува в Ню Йорк с повишение от над 3 на сто при 74,05 долара за барел с доставка през ноември.

На борсата в Лондон вчера контрактите за доставка на Брент през декември поскъпнаха с 3,5 на сто до цена на затваряне 72,03 долара за барел. В часовете на електронна търговия суровината продължава да поскъпва и добавя нови 0,44 на сто до 72,35 долара за барел.

ОПЕК, която контролира 40% от световното производство на петрол, изтегли напред датата на срещата си за края на настоящата седмица вместо за по-рано предвидения 18 ноември. Причина за това решение стана натискът върху членовете на организацията, след като нефтените цени паднаха с над 50% спрямо достигнатия през юли връх при 147,27 долара.

*Актуално към 8:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още