IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спасителният план за щатските банки бил добра инвестиция за данъкоплатците

Според финансовия министър на САЩ няма причина да се очаква, че програмата ще струва нещо на данъкоплатците

20:11 | 20.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Спасителният план за щатските банки бил добра инвестиция за данъкоплатците

Закупуванията от американското правителство на акции от банки представлява инвестиция, която евентуално би трябвало да донесе печалба за данъкоплатците. Това каза днес финансовият министър на САЩ Хенри Полсън, цитиран от AP.

Според Полсън правителството ще притежава акции в банки, за които впоследствие ще бъде получена разумна възвръщаемост.

„Това е инвестиция, а не разход и няма причина да се очаква, че програмата ще струва нещо на данъкоплатците“, допълва финансовият министър.

Той съобщи още, че крайната дата за кандидатстване на банките, които искат да продават акции на правителството, е 14 ноември.

Преди седмица Полсън спомена девет от най-големите банки в страната, които според него трябва да се съгласят да продадат привилегировани акции на държавата. Сред тях са Citigroup, Goldman Sachs Group, Wells Fargo, JPMorgan Chase, Bank of America, Merrill Lynch, Morgan Stanley и др.

Тези групи, в които са събрани около 50% от депозитите в страната, ще получат 125 млрд. долара срещу акции. Правителството ще използва още 125 млрд. долара за придобиване на акции в някои от останалите хиляди други финансови институции при необходимост за тяхното финансиране.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още