IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват 20 млн. повече безработни заради кризата до края на 2009 г.

Също така се очаква броят на работещите, които живеят с по-малко от един долар на ден, да се увеличи с 40 млн. души

17:23 | 20.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват 20 млн. повече безработни заради кризата до края на 2009 г.

Финансовата криза може да доведе до увеличаване на безработните в света с 20 млн. души до края на 2009 г., предупреди днес председателят на Международната организация по труда Хуан Сомавия, цитиран от АФП.

Според организацията броят на безработните в света може да нарасне от 190 млн. души през 2007 г. до 210 млн. в края на 2009 г.

Също така се очаква броят на работещите, които живеят с по-малко от един долар на ден, да се увеличи с 40 млн. души, а на тези, които живеят с два долара на ден – с над 100 млн.

По думите на Сомавия обаче тези прогнози може да се окажат даже оптимистични, ако бързо не се вземат мерки за справяне със свиването на икономиката и заплашващата рецесия.

Хиляди работни места вече бяха закрити на Wall Street и в други финансови центрове вследствие на колапсите на банки или пък на принудителното им сливане. Съкращенията обаче ще се прехвърлят и в сектори като строителството, автомобилната индустрия, туризма, услугите и недвижимите имоти, смятат от организацията.

„Нуждаем се от спасителен план за работещите семейства и реалната икономика, с правила и политика, които да осигурят нормална работа“, смята Сомавия.

Нивата на безработица се покачват в целия свят, затова Сомавия призова за „незабавни и координирани правителствени действия за предотвратяване на социална криза“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още