IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безпрецедентното кредитиране от централните банки в Европа дава резултати

Лихвите на междубанковия пазар на Стария континент рязко се понижиха

15:27 | 20.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Безпрецедентното кредитиране от централните банки в Европа дава резултати

Лихвените проценти на междубанковия пазар в Европа започнаха седмицата с понижение, продължавайки спадоведе си от предходните дни. В Лондон тримесечният LIBOR в долари пада с 36 базови пункта днес до 4,06 на сто, отбелязвайки най-силен спад за последните девет месеца, съобщават от Британската асоциация на банкерите.

Овърнайт LIBOR-ът пък се понижава с 16 базови пункта до 1,51 на сто, което е с едва един базов пункт над основната лихва в САЩ, която е 1,5 на сто. Регистрираното днес ниво е най-ниско за последните четири години, предава Bloomberg.

Днес се наблюдава и спад на междубанковите лихви в еврозоната, като тримесечният EURIBOR пада с 5 базисни пункта до 5 на сто. Това е седмото поредно понижение на показателя, като според анализатори то се дължи на заявената от Европейската централна банка готовност да отпусне на пазарите толкова кредити, колкото е необходимо за нормалното им финансиране.

Действията на ЕЦБ бяха мотивирани от изказване на президента на институцията Жан-Клод Трише, който заяви, че централните банкери са „вкарали на правилния път“ по възстановяването на нормалната дейност на банките. „Очаквам, че банките ще нормализират отношенията по между си, което означава, че ще започнат да се кредитират една друга и да отпускат средства на клиентите си“, е заявил вчета специалистът пред френското радио RTL.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още