IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен ръст на азиатските пазари в началото на седмицата

Индексите се "оцветиха" в зелено заради добри отчети на някои от водещите компании в региона

11:42 | 20.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Силен ръст на азиатските пазари в началото на седмицата

Борсите в Азия стартираха седмицата с повишения, водени от представителите на финансовия сектор и енергийната промишленост. Повод за оптимизъм даде и новината, че правителството на Южна Корея е изготвило спасителен план на стойност 130 млрд. долара, с помощта на който страната тряябва да избегне негативните ефекти на кредитната криза.

В резултат на позитивните новини регионалиният индекс MSCI Asia Pascific се повиши с 3,6 на сто тази сутрин до 90,44 пункта. По данни на Bloomberg средното съотношение на коефициента цена/печалба на акция на компаниите от индекса възлиза на 10, което е доста под стойността от 19,5, регистрирана при рекорда на показателя от 1 ноември 2007 година.

На борсата в Токио днес беше отчетен втори пореден ръст на индекса Nikkei 225, като той се повиши с 3,6 на сто до 9 005,59 пункта. Оптимизмът на японската борса според анализатори се дължи на очакванията за добри печалби и активизиране на покупките, тъй като повечето от компаниите се определят като подценени.

В Хонконг днес Hang Seng се повиши с 4,6 на сто до 15 218,65 пункта, отбелязвайки първо повишение за последните четири дни. На китайската борса CSI 300 се повиши с 3,5 на сто до 1 896,73 пункта, макар правителството да обяви данни, че икономическият ръст на страната се забавя до 9 на сто.

"На зелено" приключи търговията още в Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия, като водещите индекси в трите държави нараснаха съответно с 3,1 на сто, 4,3 на сто и 2,9 на сто. По по-различен начин премина сесията в Тайван, където Taiex се понижи с 0,6 на сто до 4 931,84 пункта.

До момента биковете продължават да доминират в региона, като отворените за търговия пазари са на положителна територия. В Тайланд SET се повишава с 1,6 на сто, в Индонезия Jakarta Composite напредва с 1,7 на сто, а повишенията в Индия и Сингапур възлизат на съответно 2,4 и 2,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 26.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още