IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дерипаска търси рефинансиране от държавата, за да не загуби 25% в Норилск

Необходимостта от спешно финансиране подчертава растящия натиск върху огромната империя на Дерипаска вследствие на кризата

10:37 | 20.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Дерипаска търси рефинансиране от държавата, за да не загуби 25% в Норилск

Руският милиардер Олег Дерипаска трябва да си осигури спешно финансиране от над 2 млрд. долара, за да погаси част от дълга си на стойност 4,5 млрд. долара към западни банки преди края на месеца. В противен случай той ще трябва да отстъпи на кредиторите 25 на сто от Норилск Никел – най-голямата мина за никел в света, пише Financial Times.

Необходимостта от спешно финансиране подчертава растящия натиск върху огромната империя на Дерипаска вследствие на кризата, която доведе до спад на руските акции с над 70 на сто от пиковите им нива през май.

Дерипаска, чието състояние се оценява на 28 млрд. долара, е взел големи кредити, за да финансира експанзията на компаниите си. Свиването на пазара на кредити обаче вече го принуди да лиши от дяловете си в чуждестранни компании като канадския производител на автомобилни части Magna и немския строителен гигант Hochtief в полза на кредиторите си през последните седмици.

Групата от западни банки, в която се включват BNP Paribas, Merrill Lynch, Credit Suisse и Royal Bank of Scotland, се е съгласила да даде отсрочка на Дерипаска до края на октомври, след като акциите на Норилск Никел потънаха, според запознати със случая. Преговорите с банковия консорциум за осигуряване на частично рефинансиране в размер на 1,8 млрд. долара се затрудниха с влошаването на кризата този месец, което принуди Дерипаска да търси финансиране от руското правителство чрез държавната банка ВЕБ.

Според анализатори той ще получи исканото рефинансиране, тъй като руското правителство не иска да рискува 25 на сто от Норилск, която е смятана за компания със стратегическо значение, да попаднат в ръцете на чуждестранни банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още