IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пореден финансов колос от Стария континент със спасителна държавна помощ

Холандската компания ING ще получи 10 млрд. евро за стабилизиране на баланса си, който е силно нарушен от негативните ефекти от кризата

09:12 | 20.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Пореден финансов колос от Стария континент със спасителна държавна помощ

Най-голямата компания в сектора на финансовите услуги на холандския пазар и един от най-големите играчи в европейския финансов свят – ING Groep NV, ще получи спасителен заем от държавата в размер на 10 млрд. евро, съобщава АР.

Правителството ще закупи привилегировани акции на закъсалата компания и ще назначи двама свои представители в борда на директорите на ING, стана ясно вчера. Емисията ще предлага годишен дивидент от 8,5 на сто на акция, като книжата няма да дават право на глас на държавата, е съобщил холандският финансов министър Вутер Бос пред репортери.

В петък акциите на ING регистрираха рекордно понижение в своята история, изгубвайки 27 на сто от стойността си. Търговита с тях приключи при цена 7,34 евро за акция, което увеличи спада на книжата от началото на годината на 73 на сто. След разпродажбите в петък пазарната капитализация на финансовата компания се сви до 15,3 млрд. евро.

Повод за притеснение сред инвеститорите и за разпродажби дадоха прогнозите, че компанията ще отчете загуба в размер на 500 млн. евро за третото тримесечие на годината, както и съобщението, че финансовата институция ще бъде първата, на която ще се наложи да прибегне до заделените на 10 октомври от правителството 20 млрд. евро за подкрепа на финансовия сектор.

Проблемите на ING са принудили ръководителите й да действат бързо и днес беше оповестена сделка, с която холандската институция продава поделението си за животозастраховане в Тайван за 600 млн. долара на базирания в Тайпе финансов холдинг Fubon, предава Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още