IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефовете на най-големите американски компании са очаквали кризата

Половината от бизнесмените очакват влошаване на бизнес климата в Азия, а 80% - и в Европа

08:38 | 20.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Шефовете на най-големите американски компании са очаквали кризата

Ръководителите на най-големите американски корпорации са очаквали икономическия спад още преди борсовите сривове от края на септември, сочат данните от анкета, проведена през септември от Бизнес съвета на САЩ и цитирана от К2Капитал.

Почти три четвърти от анкетираните са предсказали, че през следващите две тримесечия ще има сътресения в световната икономика, а според 91 на сто през септември икономиката на САЩ е била в по-лоша ситуация в сравнение с половин година по-рано.

В допитването са участвали 71 ръководители на някои от най-големите американски компании. Според 7 на сто от тях през 2009 г. икономиката на САЩ ще се свие, а над 80 на сто са предсказали, че икономическият растеж ще достигне най-много 2 на сто.

Повечето от анкетираните са прогнозирали високи нива на безработицата от 5,8 до 6,3 на сто през 2009 година.

Близо половината от бизнесмените са посочили, че очакват влошаване на бизнес климата в Азия през следващите 6 месеца, а 80 на сто са заявили същото за Европа.

Според генералния директор на Caterpillar Джеймс Оуенс по-голямата част от членовете на Бизнес съвета подкрепят плана на американското правителство за борба с финансовата криза. „Когато в къщата има пожар, първо трябва да го изгасиш. Сега трябва да се реши как да се регулира икономиката в дългосрочен план, за да се избегнат подобни грешки в бъдеще“, е заявил Оуенс пред журналисти.

Според председателя на управителния съвет на RLJ Development Робърт Джонсън обаче би било по-добре, ако правителството помогне на неплатежоспособните длъжници по ипотечни кредити. „Искат да излекуват пациент-капиталист със социалистическо лекарство, но организмът ще го отхвърли“, оценява той спасителния план на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още