IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs понижи прогнозите си за няколко източноевропейски държави

Икономиките на Русия, Полша, Чехия, Унгария и Турция ще забавят растежа си през 2009 г., смятат от компанията

19:57 | 17.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Goldman Sachs понижи прогнозите си за няколко източноевропейски държави

Goldman Sachs понижи прогнозите си за икономическия растеж през 2009 г. за няколко държави днес, сред които са Русия, Полша, Чехия, Унгария и Турция, съобщава Marketwatch.

Понижението в цените на петрола и задълбочаването на стевтовната финансова криза ще окажат значителен негативен ефект върху развиващите се пазари, считат от Goldman.

Компанията понижи прогнозата си за ръста на БВП на Русия от 7% на 4% за следващата година. За Полша промяната е от 4,2% на 3,6%, за Чехия – от 3,8% на 2,5%, за Унгария – 2,5% на 1,5% и за Турция – от 3% на 1,7%.

Освен петте източноевропейски държави, от Goldman посочват като застрашени още икономиките на Южна Африка и Казахстан, като за тях прогнозите за икономическия растеж са понижени респективно от 3,5% на 2,4% и от 5% на 3,5%.

По-рано днес стана ясно, че рейтинговата агенция Fitch е понижила перспективата по дългосрочния кредитен рейтинг на Унгария от „стабилна“ на „негативна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още