IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските инвеститори не послушаха Бъфет, Dow затвори със спад

Dow Jones Industrial Average затвори с понижение от 1,4 на сто днес, но на седмична база отчете ръст от 4,7 на сто

23:30 | 17.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Американските инвеститори не послушаха Бъфет, Dow затвори със спад

Индексите отвъд Океана приключиха последната борсова сесия за тази седмица с леки понижения и силна волатилност. След като отвориха “на червено”, индексите обърнаха тенденцията и два часа след началото на търговията преминаха на положителна територия. Към края на деня, обаче “мечките” отново взеха инициативата и в крайна сметка основният борсов индекс Dow Jones Industrial Average затвори с понижение от 1,4 на сто до 8 852,22 пункта.

Широкият S&P 500 отстъпи с 0,6 на сто до 940,55 пункта, а технологичният Nasdaq Composite падна с 0,4% до 1 711,29 пункта.

Пониженията на индексите станаха факт, въпреки днешното изявление на Уорън Бъфет, който сподели в статия за New York Times, че следва принципа „бъди боязлив, когато другите са алчни, и алчен, когато другите ги е страх“. Според милиардера, пресилените опасения за дългосрочния просперитет на големия брой щатски компании в добро състояние са глупави и повечето от тях вероятно ще постигнат рекордни печалби в идните години.

Все пак, въпреки днешните леки понижения, щатските индекси отбелязаха ръст на седмична база. Dow добави 4,7% към стойността си спрямо затварянето от миналия петък, докато S&P 500 отчете ръст от 4,6% за същия период.

По-рано днес бяха публикувани данните за новото строителство и индекса на потребителското доверие в САЩ, като и двата индикатора отчетоха по-слаби стойности от очакваните. Междувременно президентът Буш заяви пред Сената, че ще бъде необходимо известно време за възстановяване от кредитната криза.

След като вчера Google публикува ръст на печалбата за третото тримесечие с 26 на сто, днес акциите на интернет компанията добавиха 5,7% към стойността си до ниво от 373,19 долара. Сред печелившите се наредиха и акциите на United Airlines, регистрирайки повишение от 19,2% до 12,28 долара.

На противоположния полюс бяха дяловете на застрахователя AIG, които загубиха 13,2% от стойността си днес до 2,11 долара за брой, след като от компанията обявиха, че ще предприемат стъпки за връщане на “незаслужените” бонуси, раздавани на висши служители.

Акциите на производителя на авиационна техника Honeywell International Inc. поевтиняха с 5% до 29,37 долара, въпреки обявената днес печалба от 719 млн. долара за тримесечието спрямо 618 млн. долара за същия период на миналата година. От компанията уточниха още, че очакват печалбата за четвъртото тримесечие да бъде в диапазона от 0,97 до 1,01 долара за акция. Очакванията на анализаторите бяха за печалба от 1,04 долара за акция, което вероятно е и причината за днешния спад.

Дяловете на IBM отчетоха понижение от 0,8% до 90,78 долара. Вчера стана ясно, че печалбата на компанията за третото тримесечие нараства с 22%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още