IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола тръгна нагоре заради ОПЕК

Очаква се организацията да свие добива заради пониженото търсене и спада в цените на черното злато

08:48 | 17.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола тръгна нагоре заради ОПЕК

След силно волатилната сесия на американския фондов пазар, големи колебания се наблюдават и на стоковите борси. Цената на петрола тръгна мощно нагоре през последните часове, макар вчера да беше регистриран спад до 14-месечно дъно за котировките.

В причина за поскъпването се превърнаха спекулациите, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще понижи добива и предлагането на суровината, тъй като търсенето й намалява, което води цените до значителни понижения, съобщава Bloomberg.

Очаква се ОПЕК, която осигурява около 40 на сто от петрола в света, да свие производството с 1 млн. барела дневно по време на предстоящата идната седмица среща на организацията, която ще бъде фокусирана върху срива в цената на суровината от последните месеци. Поевтиняването на петрола спрямо рекордните нива от 147,27 долара, регистрирани през юли, вече надхвърля 50 на сто, което е обезпокоително за големите износители.

Сигнал за негативните ефекти, които причинява срива в цената на черното злато, беше даден вчера от Русия, където валутният курс се понижава, а чуждестранните инвестиции намаляват. Паралелно с това целият бюджет на страната е изграден на база по-високи цени, което застрашава допълнително руската икономика.

Вчера цената на петрола в САЩ падна под 70 долара за барел, тъй като данните на американското енергийно министерство показаха, че през последната седмица запасите в страната са се увеличили с 5,6 млн. барела при очакван ръст от 2,6 млн. барела и вече са достигнали количество от 308,2 млн. барела.

В рамките на търговската сесия на борсата в Ню Йорк цената на петролните контракти с доставка през ноември падна с 6,3 на сто (4,69 долара) до цена от 69,85 долара за барел. По време на електронната търговия обаче котировките тръгнаха силно нагоре и до момента в азиатската търговия петролът поскъпва с 4,24 на сто до 72,81 долара за барел.

На борсата в Лондон също се наблюдава ръст на котировките, като след края на вчерашната търговска сесия цената на черното злато се вдига с 3,63 на сто и в азиатската търговия барел Брент струва 70,30 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 02.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още