IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС решен да спасява банки, но без съгласие за план срещу рецесия

До края на годината се чака от ЕК да даде някакви по-конкретни предложения за предпазване на икономиката

20:00 | 16.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС решен да спасява банки, но без съгласие за план срещу рецесия

Страните членки на Европейския съюз заявиха решителността си за справяне с кризата по време на днешната си среща в Брюксел, предаде АФП. Как? Държавите се споразумяха да вземат „необходимите мерки, за да поддържат растежа и заетостта“, приканвайки Европейската комисия да им представи предложения до края на годината, за да „се запази международната конкурентоспособност на европейската индустрия“.

Тоест на практика членките не успяха до достигнат до определени конкретни мерки, които да бъдат взети за предпазване на Общността от навлизане в рецесия въпреки демонстрираната решителност за действия по програмата за спасяване на банките.

„Въпросът, който в качеството си на председател на Съвета, поставих пред държавните и правителствени ръководители, е: ако успяхме да дадем координиран отговор на финансовата криза в Европа, то не би ли трябвало да дадем координиран отговор на икономическата криза в Европа?“, заяви в края на срещата френският президент Никола Саркози, чиято страна председателства ЕС до края на годината.

„Необходима ли е същата координация за икономическата политика както и при финансовата криза? Според френското председателство отговорът е да, да, да. Дали това е единодушното мнение в момента: не, не, не“, каза Саркози.

„Няма да има обща програма за икономическо съживяване в Европа“, заяви председателят на Еврогруп Жан-Клод Юнкер. Не виждам как бихме могли да финансираме толкова голям план, и то – след като на Стария континент току-що бе решено да се дадат поне 2 трлн. евро за укрепване на банките, допълни Юнкер.

Междувременно знаците за влошаване на конюнктурата не спират да се увеличават. Германското правителство драстично ревизира в низходяща посока прогнозата си растеж за 2009 г., като сега тя възлиза на едва 0,2% спрямо предишните 1,2 на сто. Във Франция най-новите прогнози на националния статистически институт сочат рецесия за втората половина на 2008 г.

В САЩ пък индустриалното производство, паднало с 2,8% през септември, постигна най-голямото понижение от декември 1974 г. насам. А предупрежденията от американските държавници зачестяват. Вече дори не е новина, когато се говори, че кризата в недвижимите сектор е далеч от дъното си, че възстановяването не е започнало или че страната е в рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още