IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Citigroup и Merrill с поредна тримесечна загуба, на "червено" с милиарди

Загубата на Citigroup за третото тримесечие е 2,8 млрд. долара, на Merrill Lynch - 5,15 млрд. долара

16:00 | 16.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Citigroup и Merrill с поредна тримесечна загуба, на "червено" с милиарди

Втората по големина щатска банка по активи Citigroup Inc. отчете четвърто поредно тримесечие на загуба, съобщи Bloomberg.

Загубата за третото тримесечие е 2,8 млрд. долара, или 60 цента на акция, спрямо печалба от 2,2 млрд. долара, или 44 цента, година по-рано. Очакванията на анализаторите бяха за загуба в размер на 3,8 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор Викрам Пандит не успя да върне банката на печалба след загубите на стойност 61 млрд. долара, свързани с пазара на недвижими имоти. Усилията му бяха осуетени и от провала на сделката за закупуване на Wachovia Corp., благодарение на която Citigroup щеше да спечели депозити в размер на близо 450 млрд. долара.

Акциите на Citigroup поскъпнаха до 16,90 долара за брой преди старта на редовната сесия в Ню Йорк, след като вчера затвориха на 16,23 долара. Банката загуби 45 на сто от пазарната си капитализация тази година и сега се нарежда на четвърто място по този показател в САЩ след JPMorgan Chase, Bank of America и Wells Fargo.

Citigroup вече остава на второ място в страната по активи, като приключва месец септември с активи на стойност 2,05 трлн. долара спрямо 2,25 трлн. долара за JPMorgan, която отчете печалба за тримесечието от 527 млн. долара.

По-рано тази седмица стана ясно, че Citigroup ще получи 25 млрд. долара от планираните от правителството 250 млрд. долара за закупуване на дялове в банки.

Приходите на Citigroup за тримесечието са се понижили с 23 на сто до 16,7 млрд. долара при очаквания на анализаторите за 20,3 млрд. долара.

Още по-лошо е положението на Merrill Lynch, която беше придобита от Bank of America. Инвестиционната банка отчете пето тримесечие на „червено“ със загуба от 5,15 млрд. долара, или 5,58 долара на акция, спрямо отрицателен финансов резултат от 2,24 млрд. долара (2,82 долара на акция) година по-рано. Средните очаквания на анализаторите бяха за загуба от 5,18 млрд. долара.

Правителството ще инвестира 25 млрд. долара в дялове на Bank of America и Merrill Lynch.

Приходите на Merrill за тримесечието са паднали до 16 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още