IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руснаците считат инвестицията в недвижими имоти за най-сигурна

След недвижимостите, другите най-предпочитани способи за влагане на средства от руснаците са в злато и скъпоценности (19%) и в банка „Сбербанк” (17%)

14:35 | 16.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Руснаците считат инвестицията в недвижими имоти за най-сигурна

Покупката на недвижими имоти се смята за най-надеждната инвестиция по време на финансовата криза от 51% от руснаците, сочи направено преди седмица изследване от руския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), цитирано от руски медии.

След недвижимостите най-предпочитани и надеждни за руснаците са инвестициите в злато и скъпоценности (19%) и в банка Сбербанк (17%).

Само 13% от участниците в допитването смятат, че е най-безопасно „натрупването на средства в рубли и съхранението им в наличност”. От запитаните 8% избират „покупката на акции на фирми”, а придобиването и съхранението на чужда валута в наличност е предпочитано от 7% от руснаците.

Само една трета от руснаците имат влогове в банки. От тях почти 60% не се безпокоят, че могат да ги загубят заради финансовата криза, а останалите имат такива опасения.

Тези, които изпитват опасения, изтъкват като основни причини за тях „неувереността в политическата и икономическа стабилност” (21%) и страха от повторението на кризата от 1998 г. (19%). Между другите причини за безпокойство се споменават инфлацията (16%) и последствията от световната финансова криза (15%), а също и надеждността на националната банкова система като цяло (13%) и вероятността за фалит на банка (12%).

В същото време почти една четвърт от вложителите не взимат никакви мерки за запазване на своите банкови влогове, а половината от запитаните дори са се затруднили да отговорят на този въпрос.

От малкото руснаци (около 20%), които напоследък взимат мерки за допълнително опазване на влоговете си, по около една четвърт ги изтеглят от дадена банка или ги преместват в по-надеждна според тях банка, а мнението на останалата половина по равно се разделя в три посоки – средствата да се преместят в държавна банка, да се вложат в недвижим имот или влоговете да се застраховат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още