IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дори швейцарските банки загазиха

Финансовата криза наложи активната намеса на правителството и централната банка на Швейцария

12:11 | 16.10.08 г.
Дори швейцарските банки загазиха

Световната финансова криза може да се окаже сериозен проблем дори за швейцарските банки, считани за бастион на финансовата сигурност. UBS, най-голямата швейцарска банка, бе принудена да отпише от финансовите си документи проблемни книжа на стойност 59,2 млрд. долара, които, предвид замразения кредитен пазар, са почти без стойност, съобщи Bloomberg.

Швейцарското правителство обяви, че ще инжектира 6 млрд. франка (5,2 млрд. долара) във финансовата система на страната, за да помогне на банките да издържат кредитната криза.

Credit Suisse Group, втората по големина банка в страната, бе принудена да търси спешно свеж капитал и успя да набере 10 млрд. франка от частни инвеститори. Голяма част от сумата идва от катарския фонд Qatar Investment Authority, един от основните акционери в банката.

Акциите на UBS отвориха днешната сесия със спад от 8,9 на сто, след което обърнаха рязко тренда и в момента се повишават с 4,18 на сто. Книжата на Credit Suisse паднаха с 6,1 на сто.

Централната банка на страната обяви, че ще създаде фонд с капитал от 60 млрд. долара, който да облекчи междубанковото кредитиране. Централната банка ще увеличи и регулаторните мерки върху финансовата система, като ще контролира трансферите и ликвидациите на активи.

Според изпълнителния директор на UBS Марсел Рьонер действията на правителството, както и отписването на проблемните активи от отчетите на банката, на практика елиминират напълно експозицията на швейцарската банка към ипотечните загуби в САЩ.

Днес от UBS съобщиха, че печалбата за третото тримесечие на тази година е 296 млн. франка. Въпреки печалбата обаче, данните показаха, че бизнес клиентите на банката, както и клиентите за доверително управление са изтеглили от банката 49,3 млрд. франка за същия период.

Credit Suisse пък отчетоха загуба за третото тримесечие на стойност 1,3 млрд. франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още