IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американците с повече доверие в Обама за икономиката след финалния дебат

Демократът обвини опонента си Маккейн, че ще продължи икономическата политика на сегашния президент

10:26 | 16.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Американците с повече доверие в Обама за икономиката след финалния дебат

Кандидатът за президент на републиканците Джон Маккейн използва последния дебат преди изборите, за да атакува опонента си Барак Обама по отношение на предвижданата от него данъчна политика, а Обама отвърна, наблягайки на подхода на Маккейн към икономическите въпроси и здравеопазването, пише Bloomberg.

Маккейн, който изостава в надпреварата според повечето проучвания, заяви, че данъчната политика на Обама ще навреди на малкия бизнес.

Обама задържа фокуса върху тезата си, че Маккейн ще продължи икономическата политика на сегашния президент Джордж Буш.

Дебатът беше една от последните възможности на Маккейн да обърне в своя полза резултата, който е на страната на Обама през последните седмици. В разгара на финансовата криза американците имат повече доверие в Обама по отношение на икономическите въпроси и сенаторът демократ от Илинойс води пред Маккейн с 50 на 41 на сто според последното проучване на Bloomberg и Los Angeles Times.

Проучване на CBS News сред 638 избиратели, които не са били решили за кого да гласуват преди дебата, показва, че 53 на сто от тях смятат Обама за победител, а 22 на сто - Маккейн. Други анкети показват сходни резултати.

„Маккейн се нуждаеше от съкрушителен удар, но не направи такъв“, коментира Рос Бейкър, професор по политически науки в Rutgers University в Ню Джърси.

Маккейн предизвика Обама по отношение на плана му да увеличи данъка върху доходите над 250 хил. долара годишно, като заяви, че това ще удари и малкия бизнес. Обама отговори, че иска да намали данъците за 95 на сто от работещите американци и 98 на сто от малкия бизнес, докато Маккейн подкрепя допълнителни данъчни облекчения в размер на 200 млрд. долара за някои от най-богатите компании в САЩ.

Обама, от своя страна, непрекъснато връщаше дебата към здравеопазването. Сенаторът от Илинойс твърдеше, че неговият план едновременно ще контролира разходите и ще увеличи покритието на здравната система.

Маккейн спомена за начини за намаляване на разходите като онлайн информация и обвини Обама, че ще създаде „здравна бюрокрация“ в страната.

В началото на дебата двамата опоненти говориха за икономическата криза и мерките на правителството. Вчера индексът Dow Jones Industrial Average падна със 7,9 на сто заради опасенията, че плановете на правителството за стабилизиране на финансовите пазари няма да облекчат кредитната криза или да предотвратят задълбочаването на спада на икономиката.

Маккейн заяви, че е недоволен, че властите не приемат предложението му за закупуване на проблемни ипотеки за 300 млрд. долара.

„Трябва да поставим на първо място собствениците на жилища“, заяви Маккейн. „Разочарован съм, че това не е главен приоритет за финансовия министър Полсън“.

Обама се съгласи, че собствениците на жилища се нуждаят от помощ, но се противопостави на начина за справяне със ситуацията на Маккейн. „Това би било подарък за банките“, каза Обама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още