IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът с драстичен спад в цената

Брентът падна под 70 долара за барел, което е най-ниската стойност за последната година

08:56 | 16.10.08 г.
Петролът с драстичен спад в цената

Черното злато се понижи за трети пореден ден тази седмица, след драстичното понижение на фондовите пазари. Фючърсите за доставка на лек суров петрол се понижиха под 73 долара днес след сривовете на американските и азиатските акции. Спадът на индексът S&P 500 вчера бе най-големият от а 1987 година насам.

Анализатори коментираха пред Bloomberg, че очакват силно намаляване на износа от Азия и това ще навреди на на потреблението на петрол. До момента петролните бикове поддържаха цената на петрола, въпреки лошите новини от западните икономики, с аргументите, че икономиките на развиващите се пазари като Китай, Индия и др. ще компенсират спада в развитите икономики с повече потребление на петрол от тяхна страна.

Договорите за доставка на лек суров петрол през ноември се понижиха с 2,1 на сто (1,58 долара) до 72,96 долара за барел. Това беше най-ниската им стойност август миналата година насам. Към момента фючърсите се търгуват за 73,43 долара за барел. По време на вчерашната сесия черното злато изгуби 5,2 на сто (4,09 долара) до цена при приключване на сесията 74,54 долара за барел.

С днешния спад, цените на договорите регистрират понижение с 16 на сто от началото на тази година и с 50 на сто от месец юли насам, когато договорите стигнаха рекордните 147,27 долара за барел.

От ОПЕК съобщиха, че намаляват прогнозата си за световното потребление на петрол през следващата година с 0,5 на сто или с 450 000 барела за ден до 87,21 млн. барела на ден. Международната енергийна агенция също намали прогнозата си за следващата година с 0,5 на сто.

Цените на петрола може да се понижат още днес, след като излязат данните за петролните запаси в САЩ. Според запитване на Bloomberg запасите на петрол и на бензин са се увеличили през миналата седмица.

Фючърсите за доставка на петролни сорт Брент също регистрираха понижение и паднаха под 70 долара за барел. Към момента договорите с доставка през ноември се търгуват на 69,63 долара за барел, което е най-ниската им стойност от 27 август 2007 година насам. Вчера фючърсите поевтиняха с 5 на сто (3,73 долара) до цена на затварянт 70,80 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още