IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страховете от продължителна рецесия върнаха песимизма на Wall Street

Продажбите на дребно и Бежовата книга на ФЕД и изказванията на Бернанке смъкнаха щатските индекси с над 5%

17:50 | 15.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Страховете от продължителна рецесия върнаха песимизма на Wall Street

Акциите в САЩ се понижават за втори пореден ден вследствие на по-големия от очакваното спад в продажбите на дребно в страната и на нарастващите съмнения, че планът за изкупуване на дялове в банки ще предпази икономиката от продължителна рецесия, съобщи Bloomberg. 

Допълнително безпокойството внесе и докладът Бежова книга на Федералния резерв на САЩ, според който затегнатите кредитни условия „удрят“ бизнеса в цялата страна.

Върху песимистичните настроения допълнително натежаха изказванията на Бен Бернанке, че усилията на правителството за успокояване на финансовите пазари и възобновяване на доверието между банките, вероятно няма да имат незабавен ефект върху икономическото съживяване. Според Бернанке "икономиката ще функционира под потенциала си за известно време".

Индексът Standard & Poor's 500 загуби 6,55 на сто до 933 пункта, Dow Jones Industrial Average – 5,33 на сто до 8815 пункта, а Nasdaq Composite – 5,48 на сто до 1681 пункта.

Книжата на Chevron, Caterpillar и American Express поевтиняха с над 8 на сто, а тези на Morgan Stanley и Citigroup – съответно с 13 и 7 на сто, след като анализаторът на Oppenheimer & Co. Мередит Уитни каза, че все още е „предпазлива“ по отношение на банковите акции. Основните индекси в Европа и Азия също паднаха днес – за първи път от три дни.

„Състоянието на икономиката натежава сериозно за инвеститорите“, коментира Лорънс Креатура, фондов мениджър в Clover Capital Management в Ню Йорк. „Досега това беше главно проблем на Wall Street, но вече започва да се разпространява и днешните данни го показват“.

Отстъплението през последните два дни заличи голяма част от печалбата на S&P 500 и Dow от 13 октомври, когато индексите отбелязаха силен ръст заради спекулациите, че спасителният план на правителството ще облекчи кризата.

Продажбите на дребно са паднали с 1,2 на сто през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още