IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата на Острова с най-висок ръст от 17 години насам

Нивото на безработицата се е покачило от 5,2% за предходните три месеца до 5,7%

16:08 | 15.10.08 г.
Безработицата на Острова с най-висок ръст от 17 години насам

Безработните във Великобритания са се увеличили със 164 хил. души до 1,79 млн. в периода от юни до август, като някои икономисти прогнозират, че безработните може да достигнат 2 млн. до края на годината, съобщи BBC.

Ръстът в безработицата през тези три месеца е най-високият от 1991 г. насам.

Нивото на безработицата се е покачило от 5,2% за предходните три месеца до 5,7%, най-високото от първото тримесечие на 2000 г. насам.

Средният ръст на годишните доходи се е забавил до 3,4% през трите месеца до август, най-слабият темп от пет години.

Държавата ще предостави още 100 млн. паунда за преквалифицирането на хора, които са загубили работата си в резултат на забавянето на икономиката.

Британският премиер Гордън Браун е заявил, че правителството ще направи всичко възможно, за да създаде работни места и да помогне на хората да се задържат на работа в британската икономика.

Предвид фактите Английската централна банка ще бъде поставена под натиск да намали допълнително лихвените проценти.

Работната сила вече изпитва сериозно напрежение заради повишаването на разходите за живот. Инфлацията е достигнала миналия месец 16-годишен връх от 5,2% и въпреки че се очаква тя да започне да се забавя, по-високите разходи за хранителни продукти, енергия и ипотеки може да доведат до сериозни финансови затруднения за хората, които са загубили работата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още