IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

JPMorgan отчита изненадваща печалба

Най-голямата по пазарна капитализация банка в САЩ отчита $527 млн. печалба въпреки отписването на активи за $3,6 млрд.

15:21 | 15.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
JPMorgan отчита изненадваща печалба

Американската банка JPMorgan отчита изненадваща печалба зa третото тримесечие на годината, регистрирайки положителен резултат от 527 млн. долара, което представлява 11 цента на акция, съобщава АР. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за далеч по-слаби резултати, като се предвиждаше да бъде отчетена загуба от 18 цента на акция.

За третото тримесечие на миналата година институцията отчете печалба от 3,4 млрд. долара (97 цента на акция), което означава, че се наблюдава спад от 84 на сто. Основните причини за това са отписаните активи на стойност 5,8 млрд. долара, загубите от кризата и заделянето на по-големи провизии, съобщават от JPMorgan.

Приходите на банката са се понижили до 14,7 млрд. долара, спрямо отчетените през съпоставимия период година по-рано 16,1 млрд. долара. В отчета са попаднали и приходите от придобиването на Washington Mutual, които са донесли печалба от 581 млн. долара.

За тримесечието са отписани активи на стойност 3,6 млрд. долара под формата на кредити на ливъридж и активи, свързани с ипотечния пазар. За същия период кредитните резерви на банката са нараснали с 1,3 млрд. и достигат 15,3 млрд. долара.

Печалбата на поделението за инвестиционно банкиране на JPМorgan се е повишила драстично до 882 млн. долара, след като за третото тримесечие на миналата година тя е възлизала на 296 млн. долара.

Преди тримесечния си отчет банката беше обявила отписвания и загуби от кризата в размер на 18,8 млрд. долара. Това се приема от анализаторите по-скоро положително, тъй като се явява под една трета от загубите, обявени от Wachovia и Citigroup. Като цяло до момента пазарната ситуация се използва по доста интересен начин, като JPMorgan успя да придобие закъсалите си конкуренти от Bear Stearns и Washington Mutual.

По данни от вчера JPMorgan ще получи помощ от държавата в размер на 25 млрд. долара по спасителния план, обявен от правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 06.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още