IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания иска наднационална регулация на финансовите пазари

Министър-председателят на страната се обяви за изграждане на система за ранно сигнализиране и повече правомощия за МВФ

14:00 | 15.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Великобритания иска наднационална регулация на финансовите пазари

Британският премиер Гордън Браун се обяви за преразглеждане на управлението на глобалната икономика и създаване на система за ранно сигнализиране с цел превенция на повторение на кризата, която започна от САЩ и се пренесе по целия свят, предава Bloomberg.

Браун, който разработи план за спасяване на британската банкова система, пренесен след това и в други страни от Европа, призова за засилване на ролята на Международния валутен фонд и по-добър мониторинг на глобалните компании и банки.

„В момента имаме глобални финансови пазари, но нямаме нищо друго освен национална и регионална регулация и надзор“, е заявил Браун преди началото на двудневната среща на лидерите на страните от Европейския съюз, която започва днес и на която страната ни ще бъде представена от премиера Сергей Станишев.

С днешното си изявление Браун стана втората влиятелна личност от ЕС, която се обявява за връщане назад към по-стриктната регулация и контрол на икономическата политика само в рамките на часове. Вчера подобно изявление направи и президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, който каза, че е неодходимо светът да се върне към Бретън-Уудската система.

Въпреки консенсуса около това, че на света е необходима наднационална регулация на финансовите пазари, европейските лидери са разединени около начина, по който може да бъде постигнато това. С особена сила това важи именно за Великобритания, която е традиционен противник на предаването на правомощия на чужди институции.

Това прави изявлението на Браун изключително важно от стратегическа гледна точка, защото може да се окаже ключов момент за промяна в начина на формиране на британската политика. По време на краткото си изявление той е заявил, че трябва да бъдат създадени институции, които да са „приложими не за национални и затворени икономики, а за глобалната икономика“.

Очаква се на двудневната среща на Европейския съвет основната тема за разговори да бъде икономическата криза. До този момент правителствата от ЕС реагират „на парче“ и ад хок, „създавайки впечатление за безредие и изпращайки противоречиви сигнали към финансовите пазари“, смята председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо, става ясно от комюнике, разпространено от европейските институции днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още