IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руската държава дава 9 млрд. долара кредити на петролните и газови гиганти

Роснефт ще получи кредит от 4,2 млрд. долара, Лукойл – 2 млрд. долара, ТНК-ВР – 1,8 млрд. долара, Газпром – 1 млрд. долара

14:34 | 15.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Руската държава дава 9 млрд. долара кредити на петролните и газови гиганти

Правителството на Русия ще предостави на 4-те най-големи петролни и газови компании в страната – Роснефт, Газпром, Лукойл и ТНК-ВР, кредити с общ размер 9 млрд. долара за рефинансиране на външните им дългове и инвестиции в дългосрочни проекти, съобщава вестник „Комерсант”.

Роснефт ще получи кредит от 4,2 млрд. долара, Лукойл – 2 млрд. долара, ТНК-ВР – 1,8 млрд. долара, а Газпром – 1 млрд. долара.

Решението на руското правителство е в отговор на писмо от посочените компании, в което те отправят молба да им бъдат отпуснати заеми за погасяване на външните им дългове (които за всички руски компании от петролния и газов сектор възлизат на 80 млрд. долара) и за финансиране на стретегическите им проекти.

Преди дни стана известно, че най-спешно се нуждае от кредити Роснефт за покриване на външни задължения. От ръководствата на Лукойл и Газпром поясниха, цитирани от руски медии, че на Лукойл средствата са необходими за инвестиции във вече планирани проекти, а на Газпром - „за всеки случай”.

Отпускането на средствата ще стане чрез банка Внешекономбанк, която скоро ще получи от държававата 50 млрд. долара за рефинансиране на задграничните дългове на руски компании при определини условия. Банката ще получи държавните средства от валутните и златни резерви при лихва от LIBOR+1%, а ще отпуска кредити при лихва от LIBOR+5%.

Премиерът Владимир Путин е посочил, че добрата работа в реалния сектор на икономиката е едно от главните условия за рефинансиране на външните дългове на руските компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още