IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ирландия увеличава данъците и намалява държавните разходи заради кризата

Ще се повиши данък доход, ДДС, данъкът върху депозитите и акцизите върху бензина и виното, тези върху бирата и дизела обаче остават същите

12:18 | 15.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ирландия увеличава данъците и намалява държавните разходи заради кризата

Ирландия ще увеличи данък доход и ще намали държавните разходи, съгласно кризисния си бюджетен план, като правителството ще даде пример, намалявайки собствените си заплати, съобщи АР.

По думите на финансовия министър Брайън Ленихан са необходими болезнени промени, за да се справи страната с първата си рецесия от 1983 г. насам. Заплатите на министрите от кабинета ще бъдат намалени с 10 на сто.

Ланихан прогнозира, че икономиката ще се свие с над 1,5 на сто тази година и с 1% през следващата, а безработицата ще се увеличи от сегашния си десетгодишен максимум при ниво от 6,3 на сто до средно 7,3 на сто през 2009 г. Такова развитие на нещата означава, че събираемостта на данъците ще намалее, а държавните социални разходи ще се увеличат.

Ще бъдат увеличени още ДДС и данъкът върху депозитите в банки.

През март ще бъде и наложен нов данък върху повечето билети за полети от Ирландия. Според Ленихан чрез тази мярка ще бъдат набрани 95 млн. евро следващата година.

Увеличават се и акцизите върху бензина, виното и цигарите, като мярката влиза в сила незабавно. Акцизът върху бирата и дизела остава непроменен.

Освен това правителството планира да закрие 41 държавни агенции и да затвори военни бази през следващата година.

Корпоративният данък обаче ще остане непроменен на ниво от 12,5 на сто. Предвиждат се дори облекчения за бизнеса, който скоро ще може да изисква връщането на до 25 на сто от разходите, направени за проучване и развитие, спрямо сегашните 20 на сто. Тези мерки отразяват зависимостта на страната от чуждестранните компании, които са в основата на икономическия й ръст през 90-те години на миналия век и които може да потърсят по-евтини бази в Източна Европа или Азия.

Дори и този план за бюджета да проработи според очакванията, Ирландия все пак може да има рекорден бюджетен дефицит от 12 млрд. евро през 2009 г., или 6,5 на сто от прогнозирания БВП на страната, е заявил Ленихан.

Ако не се вземат тези мерки обаче дефицитът може да стигне и до над 8 на сто от БВП, смята Ленихан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още