IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Piraeus Bank ще придобие 27% от Proton Bank

Намерението на двете банки е Proton Bank да се слее с Piraeus Group в близко бъдеще

11:07 | 15.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Piraeus Bank ще придобие 27% от  Proton Bank

Piraeus Bank постигна споразумение да придобие 26,98% от капитала на гръцката Proton Bank чрез обмяна на акции, съобщиха от Piraeus Bank. Договореното разменно съотношение на акции е една акция на Piraeus Bank за всеки 5,5 акции на Proton Bank.

Депозитната база на Proton Bank към днешна дата възлиза на 1,3 милиарда евро,а отпуснатите кредити са в размер на 1,25 милиарда евро. Proton Bank има клонова мрежа, състояща се от 31 клона, 19 от които се намират в регион Атика, Гърция.

Това споразумение ще увеличи капиталовата база на финансовата група Piraeus поне с 200 милиона евро и ще повиши печалбата на една акция. Намерението на двете банки е Proton Bank да се слее с Piraeus Group в близко бъдеще, се казва още в съобщението.

Споразумението, подписано между двете банки, подлежи на одобрение от съответните регулаторни органи.

Proton Bank е основана през 2001 година в Гърция и официално стартира дейността си като специализирана инвестиционна банка през 2002 година. Банката се листва на Атинската Фондова Борса от декември 2005 година.

В България Piraeus Bank оперира от 1994 г., а в началото на 2005 г. закупува Евробанк АД и в момента Банка Пиреос България се нарежда сред десетте най-големи банки в страната. Тя разполага с клонова мрежа от над 80 клона в цялата страна и притежава активи за над 1,9 милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още