IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на автомобили в Европа са се понижили с 8,2% през септември

Броят на регистрацииите през септември е намалял до 1,3 млн. превозни средства

10:40 | 15.10.08 г.
Продажбите на автомобили в Европа са се понижили с 8,2% през септември

Продажбите на автомобили в Европа са се понижили с 8,2% миналия месец, продължавайки спада, започнал през май, пише Bloomberg. С поскъпването на горивото и проблемите на финансовия пазар търсенето на модели, произведени от General Motors Corp и Bayerische Motoren Werke AG е отслабнало.

Броят на регистрациите през септември е намалял до 1,3 млн. превозни средства от 1,42 млн. година по-рано, казват от Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

Продажбите през първите девет месеца от годината са отбелязали спад от 4,4% до 11,7 млн. превозни средства в сравнение със свиване от 3,9% през първите осем месеца.

GM и BMW са били най-засегнати от свиването на кредитния пазар, което е демотивирало много шофьори да си купят автомобил. Продажбите на автомобили на дребно в Европа са се понижили за четвърти пореден месец през септември, сочи индекс на Bloomberg.

Продажбите в цялата индустрия в западните европейски страни, които включват 15-те страни членки на ЕС преди май 2004 г., Исландия, Норвегия и Швейцария, са се понижили с 9,3% до 1,21 млн. превозни средства. Броят на доставките за десетте страни от Източна Европа, които се присъединяват към ЕС след 2004 г., се е увеличил с 7,8% до 93 275. Тези данни не включват доставките за Русия.

Продажбите на General Motors в Европа са се понижили с 18% до 129 746 коли заради спада от 32% в продажбите на марката Saab. От компанията казват, че заради по-слабото търсене тази година ще съкратят производството с 40 хил. бройки, което се равнява на около 2,3% от продажбите за 2007 г.

Регистрациите в Европа на превозни средства, произведени от BMW, са намалели с 15% до 74 367 бройки. BMW ще съкрати производството си с 25 хил., главно заради слабото търсене на щатския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още