IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Полсън: Банките да насочат свежия капитал към бизнеса и потребителите

Правителството очаква да използва определените 250 млрд. долара до края на годината

21:29 | 14.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Полсън: Банките да насочат свежия капитал към бизнеса и потребителите

Финансовият министър на САЩ Хенри Полсън призова банките, за които са предвидени 250 млрд. долара, да насочат бързо средствата към клиентите си, за да се спре замразяването на кредитирането, което може да доведе до фалит на компании и да нанесе удар на пазара на работна ръка, съобщи Bloomberg.

„Да се оставят бизнеса и потребителите без достъп до финансиране е абсолютно неприемливо”, заяви Полсън. „Състоянието на икономиката ни изисква от финансовите институции да не „складират” този свеж капитал, а да го разгърнат”.

„Очакваме банките, които ще участват в програмата, да продължат и да увеличат усилията си за оказване на помощ на изпадналите в затруднение собственици на домове”, каза още Полсън.

За планираното закупуване на дялове във финансови институции Полсън ще използва над една трета от одобрените 700 млрд. долара за мерки за справяне с кризата. Предвидените 250 млрд. долара ще се използват за закупуване на привилегировани акции от банките.

Цената на закупуване на дяловете ще е пазарната стойност на обикновените акции на дадената банка в момента на транзакцията. Финансовите институции ще могат да изкупуват акциите по номинална стойност след три години.

Правителството очаква да използва определените 250 млрд. долара до края на годината, е заявил представител на финансовото министерство, пожелал анонимност. Той е добавил, че банките няма да са задължени да намалят сега съществуващите дивиденти, но ще има ограничения за увеличаването им.

Миналата седмица от Международния валутен фонд прогнозираха, че банките в световен мащаб ще имат нужда от 675 млрд. долара свеж капитал през следващите няколко години, за да се възстановят.

Около 100 от общо 7000 щатски банки с активи на стойност под 10 млрд. долара може да се възползват от програмата на правителството, смята Камдън Файн, президент на Independent Community Bankers of America, окято представлявa около 5000 банки.

Девет големи банки вече са се съгласили да участват в програмата, заяви Полсън, без да уточнява за кои финансови институции става дума. По-рано днес в тази връзка бяха споменати Citigroup, Goldman Sachs Group, Wells Fargo, JPMorgan Chase, Bank of America, Merrill Lynch, Morgan Stanley, State Street Corp. и Bank of New York Mellon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още