IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Берлускони сподели болката на инвеститорите със загуба от 1,7 млрд. евро

Италианският премиер е загубил близо една четвърт от богатството си заради спада на акциите

14:45 | 14.10.08 г.
Берлускони сподели болката на инвеститорите със загуба от 1,7 млрд. евро

Италианският премиер Силвио Берлускони обещава на италианците, че няма да загубят „дори едно евро“ от банковите си сметки заради кредитната криза. За разлика от това обаче най-богатият правителствен лидер в света според класацията на Forbes вече е загубил около 1,7 млрд. евро (2,3 млрд. долара) от личното си състояние, пише Bloomberg. 

72-годишният Берлускони имаше нетно богатство в размер на 9,4 млрд. долара според класацията на списанието за 2008 г. Близо една четвърт от него изчезна заради поевтиняването на акциите му в медии и банки, които се сринаха заедно с 38-процентния спад на италианския основен индекс тази година.

Миналата седмица премиерът призова италианците да не продават акции. „Не продавайте акциите се, получете си дивидентите и след 18 до 24 месеца цените ще бъдат по-реалистични“, каза на пресконференция на 9 октомври Берлускони.

Той направи и самостоятелен опит да ограничи кризата на 10 октомври, като заяви на пресконференция в Неапол, че световните лидери обмислят затваряне на финансовите пазари. По-малко от час по-късно и след опровержение от страна на Белия дом той оттегли изказването си, като заяви, че така е чул по радиото.

Преди да влезе в политиката през 1993 г. Берлускони работи като бивш певец на круизни кораби и амбулантен търговец. Натрупва състояние, като изгражда мрежа от локални телевизионни канали, които по-късно се превръщат в Mediaset SpA, най-голямата медийна компания в Италия. Чрез друга своя компания - Fininvest SpA навлиза в банковия сектор. Притежава също футболния отбор AC Milan.

Загубите

По времето, когато е изготвена класацията на Forbes през март, над две трети от богатството на Берлускони се базира на дялове в публични компании. Сега основната част от загубите му идва от понижението от 34% на акциите на Mediaset през изминалите пет месеца към вчерашна дата, което намали стойността на 40-процентния му дял до 2 млрд. евро от 2,93 млрд. евро на 12 май.

Берлускони губи също 168 млн. евро от дела си от 35% във финансовата компания Mediolanum SpA и 447 млн. евро от понижението на книжата на издателството Mondadori Editore SpA. Спадът от 33% на акциите на най-голямата инвестиционна банка Mediobanca SpA пък му коства други 74 млн. евро.

Дори и кризата да отслабне, италианските пазари може да се възстановяват бавно заради рязко забавящия се икономически ръст и нарастващата безработица. Икономиката на страната се сви с 0,3% през второто тримесечие и вероятно ще изпадне в рецесия през третото, прогнозират от асоциацията на работодателите в Италия Confindustria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 14.10.08 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още