IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Исландия преговаря официално с Русия за заем от 4 млрд. евро

Исландия е първата страна членка на НАТО, която иска помощ от Русия, партньорите й в алианса не са й помогнали финансово

13:01 | 14.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Исландия преговаря официално с Русия за заем от 4 млрд. евро

Делегация на Исландия ще започне днес в Москва преговори за осигуряване на спешен заем от Русия в размер на 4 млрд. евро, съобщи Bloomberg.

Очаква се разговорите да продължат няколко дни, според официални представители на руското финансово министерство.

Исландия е първата страна членка на НАТО, която иска помощ от Русия. Глобалната кредитна и финансова криза доведе до колапса на трите най-големи банки на островната държава - Kaupthing Bank, Landsbanki Island и Glitnir Bank, чиито общи задължения са 12 пъти по-големи от размера на икономиката на страната, припомня Bloomberg.

Въпреки че фондовите пазари на Русия пострадаха много силно, страната устоява на кризата, като държи валутни резерви в размер на 546 млрд. долара – третите по големина в света след тези на Китай и Япония.

„Това е аларма за събуждане на САЩ“, коментира Владимир Матиас от Asset Capital Partners в Москва.

Исландският премиер Геир Хаарде се оплака миналата седмица, че страната му не е получила финансова подкрепа от партньорите си в Европа и Северна Америка.

Освен това Исландия може да стане първата западна държава от 1976 г. насам, която търси помощ от Международния валутен фонд. Заемите от МВФ и Русия „не се изключват взаимно", заяви на 9 октомври Хаарде.

Русия иска да помогне за стабилизирането на Исландия, заяви от своя страна един от главните икономически съветници на президента Дмитрий Медведев – Аркадий Дворкович.

„Световната криза засяга в голяма степен Русия. Ние сме част от Европа и искаме Европа да е стабилна“, заяви Дворкович в интервю за Bloomberg Television.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.10.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още