IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гейтс вече е песимист, очаква значителна рецесия

Основателят на Microsoft прогнозира безработицата в САЩ да надхвърли 9 на сто

12:38 | 14.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Гейтс вече е песимист, очаква значителна рецесия

Основателят на Microsoft Бил Гейтс промени радикално мнението си за състоянието на щатската икономика, заявявайки че страната е изправена пред „значителна рецесия“ и че безработицата може да надхвърли 9 на сто, съобщи Bloomberg.

По-рано през месеца той беше по-оптимистично настроен, уверявайки, че кризата не е чак толкова страшна и няма да доведе до депресия.

По-големите домакински и правителствени дългове допринасят за забавянето на щатската икономика, е заявил в понеделник Гейтс на събиране на възпитаници на Harvard Business School по случай стогодишнината на учебното заведение.

Безработицата в САЩ достигна 6,1 на сто през август и остана на това ниво през септември.

Увереността в една силна икономика доведе до нереалистични очаквания от страна на много инвеститори за голяма и стабилна възвръщаемост от пазара, коментира Гейтс. „Това насърчава хората да търгуват на ливъридж и да поемат рискове“, смята той.

Щатската икономика вероятно ще преживее две тримесечия на „отрицателен ръст“, след като световната финансова система и ликвидността се стабилизират, смята от своя страна Джефри Имелт, главен изпълнителен директор на General Electric, завършил бизнес училището през 1982 г. Той е определил събитията от изминалите месеци като „неописуеми, невиждани и наистина, наистина тежки“.

Миналата седмица от Международния валутен фонд заявиха, че очакват световният икономически ръст да се забави до 3 на сто през 2009 г. спрямо 3,9 на сто за тази година и 5 на сто през 2007 г. Това би означавало световна рецесия според неофициалното определение на фонда – ръст от 3 на сто или по-малко. САЩ е в епицентъра на кризата.

Имелт е изказал оптимизъм по отношение на взетите мерки от правителствата на САЩ и други развити страни. „Ако можем да върнем ликвидността в системата и да сме сигурни, че е запазен производственият капацитет, рецесията няма да е продължителна“, смята той. „Светът разполага с механизми, които все още работят“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още