IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке: Плановете ни ще върнат пазара към нормално функциониране

Днес се очаква да бъдат приложени първите мерки от спасителния пакет на американското правителство

12:31 | 14.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке: Плановете ни ще върнат пазара към нормално функциониране

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви, че предвиденото за днес задействане на мерките от спасителния план на американското правителство ще доведе до възстановяване на нормалното функциониране на пазарите и ще постави основата за стабилизиране на икономиката, съобщи CNBC, позовавайки се на статия на Бернанке, публикувана в Wall Street Journal.

В своя материал Бернанке не предоставя детайли относно плановете на американските власти, които трябва да бъдат обявени официално от президента Буш в Белия дом рано тази сутрин местно време. Пакетът от действия, който се очаква да бъде приложен, беше разработен заради серията от банкови фалити в САЩ и Европа, които поведоха след себе си масиран борсов спад в целия свят.

„Тези стъпки ще ни позволят да възстановим нормалното пазарно функциониране и да насърчим частните капитали да подкрепят възраждането на финансовия пазар“, пише в своя материал ръководителят на Фед.

Според запознати със случващото се в САЩ, правителството ще инжектира 250 млрд. долара в американската банкова система в опит да успокои пазарите. По-рано днес в материал на Ройтерс се появиха прогнози, че централната банка ще придобие дялове в девет от най-големите банки в страната, сред които са Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley и Bank of New York Mellon. Според други информации State Street и Merrill Lynch също ще получат средства в значителен размер.

Въпреки че се налагало правителството да действа бързо, повечето банки били в добро състояние и имали достатъчно възможности да кредитират, твърди Бернанке. „Историята ни учи, че правителствената намеса в условията на остри финансови кризи често пъти идва твърде късно, обикновено в момента, когато повечето финансови институции са в несъстоятелност или близо до нея. За щастие това, с което се сблъскваме днес, не е такава ситуация“, смята той.

„Конгресът и администрацията действаха в момент, когато по-голямата част от финансовите институции, макар и притиснати от високата волатилност и сложните пазарни условия, бяха останали способни да изпълняват жизнено необходимата си функция за осигуряване на нови кредити за икономиката ни“, пише Бернанке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още