IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спасителните мерки на Германия ще струват 500 млрд. евро

Очаква се Франция, Италия и други европейски държави да обявят собствените си мерки за справяне с кризата

16:16 | 13.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Спасителните мерки на Германия ще струват 500 млрд. евро

Германия ще увеличи до 500 млрд. евро размерът на планирания пакет спасителни мерки с цел подкрепа за банковата система, съобщи Bloomberg, позовавайки се на официални лица.

Правителството на Ангела Меркел ще осигури гаранции по кредити на стойност 400 млрд. евро, за да помогне за възстановяване на доверието във финансовите пазари, ще похарчи 70 млрд. евро за рекапитализация на банките с проблеми и ще отдели други 30 млрд. евро за покриване на евентуално неочаквано влошаване на финансите на банките.

Очаква се Франция, Италия и други европейски държави да обявят собствените си мерки за справяне с кризата.

„Най-важното сега е възстановяването на паричните пазари и на отпускането на кредити и предотвратяването на срив на икономиката“, заяви Манфред Вебер, ръководен директор на немската банкова асоциация BDB.

Общата стойност на спасителния план представлява около 20 на сто от БВП на Германия. За сравнение мерките, взети от Великобритания миналата седмица, представляват около 30 на сто от БВП на страната.

Заради разходите по спасителния план немското правителство ще трябва да намали прогнозата си за икономически ръст за следващата година до под 0,5 на сто спрямо сега целените 1,2 на сто, коментира Фолкер Каудер, ръководител на парламентарната група на християндемократите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още