IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заетостта в Лондонското сити на 10-годишен минимум до края на 2009

Секторът на корпоративните финанси ще бъде силно засегнат, също както и работните места, свързани с търговия с деривати

15:45 | 13.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Заетостта в Лондонското сити на 10-годишен минимум до края на 2009

Лондонските банки може да съкратят 62 хил. работни места до края на следващата година с влошаването на кризата, с което заетостта в сектора ще падне до най-ниското си ниво от над десетилетие, се казва в доклад на Центъра за икономически и бизнес проучвания, цитиран от Bloomberg.

Според изследването финансовите компании в Лондонското сити ще съкратят 28 хил. работни места тази година и 34 хил. - следващата. С тези съкращения броят на заетите в сектора ще падне до 291 хил.

Кредитната криза „се разпространи като вирус на световните пазари и заплашва да потопи света в рецесия“, коментира Ричард Снук, главен икономист в центъра. „Затова не очакваме бързо връщане към нивата на заетост и просперитет, на които Ситито се радваше през 2006 и 2007 г.“

Банките в световен мащаб отменят сделки и съкращават персонал вследствие на разпростирането на кризата. Най-голямата банка по пазарна капитализация в Европа - HSBC Holdings Plc, съкращава около 550 работни места във Великобритания, а швейцарската UBS AG съобщи на 1 октомври, че ще намали с 2000 позициите в подразделението си за инвестиционно банкиране в Европа.

Около половината от работните места в сектора на корпоративните финанси, които са общо около 15 хил., ще бъдат съкратени до края на следващата година заради понижаването на пазара на сливания и придобивания, показва докладът. Към момента компаниите в Европа са обявили сделки за придобиване на стойност 1,2 трлн. долара, което е спад с 25 на сто спрямо съответния период на 2007 г.

Работните места, свързани с търговията с деривати, също ще бъдат силно засегнати - близо 46 на сто от тях ще бъдат съкратени, тъй като намалява търсенето на по-сложни финансови продукти.

„По-голямата част от ръста на Ситито през последните години се дължеше на предлагането на услуги на международните пазари, на разработването на нови финансови продукти и др.

В инвестиционното банкиране ще бъдат съкратени около едно от всеки пет места.

От началото на кредитната криза миналата година банките и инвестиционните компании са съкратили над 134 хил. работни места в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още