IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ готов да осигури спешна финансова помощ на Унгария

Кризата оказва силно въздействие на уязвими пазари като Унгария, тъй като инвеститорите се изтеглят от по-рисковите развиващи се страни

12:08 | 13.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ готов да осигури спешна финансова помощ на Унгария

Унгария може да потърси помощта на Международния валутен фонд (МВФ), за да се справи с ефекта от световната финансова криза, след като фондовият пазар и форинтът се сринаха миналата седмица, пазарът на държавни облигации беше замразен, съобщи Bloomberg.

МВФ ще предостави техническа помощ и е готов да обсъди спешно евентуална финансова помощ, е заявил ръководителят на фонда Доминик Строс-Кан. Финансовите министри на ЕС приеха предложението.

Кризата оказва силно въздействие на уязвими пазари като Унгария, тъй като инвеститорите се изтеглят от по-рисковите развиващи се страни, търсейки по-голяма сигурност.

Основният индекс на унгарската борса падна с 24 на сто миналата седмица, а форинтът поевтиня с 4,8 на сто. Доходността по петгодишните държавни облигации се повиши до най-високи нива от близо девет години.

Днес форинтът поскъпна тази сутрин до 252,41 форинта за евро спрямо ниво от 257,8 късно в петък. Бенчмаркът BUX се повиши с 6,98 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още