IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната банка създава фонд за помощ на банките в развиващите се страни

Шефът на банката призова Европа и САЩ да не се отказват от помощите за Третия свят

08:55 | 13.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Световната банка създава фонд за помощ на банките в развиващите се страни

Световната банка (СБ) обяви, че смята да създаде фонд за подпомагане на рекапитализацията на банките в развиващите се страни, които биха могли да бъдат засегнати от финансовата криза, предаде АФП.

„Помолихме Международната финансова корпорация да предложи варианти за подпомагане на рекапитализацията на банките в развиващите се страни, засегнати от кризата на ликвидността, включително възможността за създаване на специален фонд“, се казва в съобщение след срещата на Комитета за развитие към Световната банка и Международния валутен фонд. Международната финансова корпорация (МФК) е институция към Групата на Световната банка, която отговаря за операциите с частния сектор.

Президентът на Световната банка Робърт Зелик е уверил, че е от съществена важност правителствата в САЩ и Европа, в момента заети с проблемите в собствените си държави, да не се откажат от ангажиментите си за увеличаване на помощите за развитие, за да бъдат постигнати определените от ООН цели на хилядолетието. Те включват борба с бедността и болестите в Третия свят.

„Обемът на помощите трябва да бъде запазен“, казва Зелик.

„Световната банка ще сътрудничи с Международния валутен фонд и други институции, за да се възползва от всички ресурси – финанси, анализи и консултации – за помощ на развиващите се страни, които да засилят икономиките си, да развият финансовите си системи, поддържайки ръста си и предпазвайки най-уязвимите групи от последствията от финансовата криза“, допълва шефът на СБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още