IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сингапур изпада в рецесия

Oсновната причина е забавянето в търсенето на стоки за износ, което е принудило някои от фабриките да съкратят производството

12:25 | 10.10.08 г.
Сингапур изпада в рецесия

Сингапур навлиза в рецесия за първи път от 2002 г. насам заради отслабване на производството. Това е принудило централната банка да прекрати политиката си на оскъпяване на местната валута с цел подкрепяне на икономиката, пише Bloomberg.

През третото тримесечие анюализираният брутен вътрешен продукт на страната е намалял с 6,3% спрямо спад от 5,7% през предходното тримесечие.

От министерството на търговията в града-държава вече очакват икономиката да нарасне с 3% през 2008 г. при прогнозирани по-рано 5%. Това ще е най-бавният темп на растеж от седем години насам.

Икономиката в Сингапур се е свила с 0,5% през третото тримесечие спрямо същия период миналата година в сравнение с 2,3% ръст за второто тримесечие.

В основата на това са забавянето в търсенето на стоките за износ, което е принудило някои от фабриките да съкратят производството, отслабването на туристическия приток и приключилият бум на пазара за недвижими имоти.

Промишлеността в страната, която представлява една четвърт от икономиката, се е свила с 11,5% през тримесечието на годишна база спрямо спад от 4.9% през предходните три месеца.

Сингапурското правителство очаква износът да се понижи с до 4% тази година, предвид това, че износът на електронни стоки от страната е намалял за 19-ти пореден месец. Това е в ущърб на печалбите на компании като Venture Corp., която е най-голямата публична компания за електроника в страната.

Секторът на услугите се е засилил с 6,1% през третото тримесечие спрямо година по-рано, но се е забавил спрямо предходното тримесечие, когато е бил с ръст от 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още