IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wells Fargo спечели битката за Wachovia

Citigroup прекрати делото за предотвратяване на сливането, все още обаче планира да съди Wells Fargo за щети на стойност 60 млрд. долара

09:57 | 10.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Wells Fargo спечели битката за Wachovia

Wells Fargo & Co. ще стане най-голямата банка в САЩ по брой на клоновете си, след като предложи 11,7 млрд. долара за затруднения си конкурент Wachovia Corp., с което надхвърли офертата на Citigroup Inc., съобщи Bloomberg.

Wells Fargo и Wachovia са решили са се придържат към условията на споразумението, което сключиха на 3 октомври – четири дни, след като Citigroup отправи своята оферта. По настоящи цени сделката между Wells Fargo и Wachovia оценява последната на 5,43 долара на акция.

„От банка с клонове предимно на Западното крайбрежие, те (Wells Fargo) ще се превърнат в конкурент на Bank of America с национално покритие“, коментира Тони Плат, професор по финанси в Университета в Северна Каролина.

Базираната в Ню Йорк Citigroup прекрати съдебното дело, което заведе, за да предотврати сливането. Банката обаче все още планира да съди Wells Fargo за щети на стойност 60 млрд. долара с мотива, че новината за конкурентната оферта на Wells Fargo е предизвикала срив на акциите на Citigroup.

Съдебният спор предизвика толкова голям обществен интерес, че Федералният резерв, разтревожен относно ефекта му върху финансовите пазари, настоя за „спиране на огъня“, докато двете страни не изяснят позициите си. „Примирието“ продължи до вчера, когато от Citigroup обявиха, че се приключили с разговорите с Wells Fargo.

Главният изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит, който първоначално определяше сделката като „неустоима“ и „едно от тези придобивания с висока възвръщаемост, в които контролираме риска“, заяви вчера, че оттеглянето на Citigroup е знак на „дисциплинираност“.

Акциите на Wachovia поскъпнаха с 36 на сто след края на редовната сесия до 4,89 долара, след като по време на редовната търговия поевтиняха с 29 на сто. Тези на Wells Fargo добавиха 3 на сто до 28,07 долара, след като в редовната сесия паднаха с 14 на сто. Книжата на Citigroup останаха почти без промяна на ниво от 12,93 долара след спада си от 10 на сто в редовната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още