IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед отпусна още един заем на AIG

Само преди дни стана ясно, че компанията е правила излишни разходи седмица след отпускането на първия заем

12:50 | 09.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фед отпусна още един заем на AIG

Федералният резерв на САЩ наля още 37,8 млрд. долара в America International Group (AIG), за да помогне на застрахователя да се справи с продължаващата липса на ликвидност, съобщи Telegraph.

Правителството вече отпусна на AIG (която чрез дъщерна компания у нас е собственик на БТК) заем в размер на 85 млрд. долара при национализирането й миналия месец, след като компанията беше близо до фалит.

Само преди дни двама от бившите изпълнителни директори на застрахователя – Мартин Съливан и Робърт Уилъмстад, бяха критикувани от Камарата на представителите за действията си като ръководители на компанията.

Компанията беше критикувана за изпращането на свои топ служители на почивка за уикенда в луксозен хотел, която е струвала на застрахователя 442 хил. долара, само седмица след отпускането на държавната помощ. Според документите, получени от Камарата на представителите, в разходите са били включени 150 хил. долара за храна и 23 хил. долара за спа процедури.

Според условията на последния заем централната банка ще отпусне 37,8 млрд. долара на подразделенията на AIG за животозастраховане, като ще получи в замяна ценни книжа с фиксирана доходност.

Към началото на октомври AIG вече е използвала 61 млрд. долара от първоначалния заем в размер на 85 млрд. долара – новина, която порази агенциите за кредитен рейтинг.

Moody's намали рейтинга на необезпечените облигации на AIG в петък, като от агенцията обявиха, че може да понижат рейтинга и на други видове облигации на компанията, което пък вероятно ще оскъпи отпусканите кредити на AIG. Standard & Poor's пък промени кредитната перспектива на AIG на негативна, след като изрази съмнение, че компанията ще успее да се преструктурира без помощта на Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още