IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Полсън очаква още фалити на банки, не вярва в координиран спасителен план

Икономиките на страните от Г-7 са твърде различни за единна политика, смята финансовият министър на САЩ

11:16 | 09.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Полсън очаква още фалити на банки, не вярва в координиран спасителен план

Финансовият министър на САЩ Хенри Полсън предупреди, че кризата може да вземе още жертви, съобщи Telegraph.

Той направи коментара си в края на вчерашната поредна напрегната сесия на световните пазари, след като инвеститорите реагираха отрицателно на безпрецедентното координирано понижаване на лихвите в САЩ, еврозоната и още няколко западна държави. В Щатите борсовите индекси регистрираха нови понижения, като S&P 500 падна с 1,13%, а Dow Jones - с 2%. Въпреки това у нас днес търговията започна с оптимизъм и индексите на БФБ се изстреляха нагоре малко след старта на сесията.

На фона на негативните настроения в Щатите обаче Полсън заяви, че според него приетият от страната спасителен план за финансовата система и намаляването на лихвите с половин процентен пункт няма да са достатъчни за предотвратяването на фалита на още финансови институции.

Освен това инвеститорите не бива да очакват бързо възстановяване на пазарите, е добавил Полсън.

Твърде рано е да търсим окуражаващи сигнали на кредитния пазар, смята финансовият министър на САЩ. „Справянето с този проблем ще отнеме известно време“.

Изказването на Полсън идва преди срещата на финансовите министри на Г-7 в петък във Вашингтон. На пазарите се носят слухове, че министрите ще обмислят координиран план за наливане на средства в затруднени банки, но Полсън опроверга тези надежди.

„Страните от Г-7 имат много различни икономики с различни по обем финансови системи и различни нужди, така че няма логика в прилагането на идентична политика“, е заявил Полсън.

Той е признал, че програмата на щатското правителство за изкупуване на проблемните финансови инструменти, които са в основата на ипотечната криза, ще има нужда от известно време, за да влезе в действие. По думите му ще минат няколко седмици преди първата покупка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още