IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Италия прие план за спасяване на банките

„Нито една италианска банка няма да фалира, нито един италиански вложител няма за какво да се притеснява“, заяви Берлускони

09:36 | 09.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
И Италия прие план за спасяване на банките

Италианският премиер Силвио Берлускони се ангажира да предпази вложителите и да поддържа банките в страната, представяйки план, предназначен да опази Италия от финансовата криза. И въпреки че беше представен официално снощи, въпросният план в голяма част остана неясен за икономистите, съобщава Ройтерс.

Серията от мерки, за които говори Берлускони, са били приети за не повече от половин час от италианското правителство, като целта е да се възстанови доверието във финансовата система, но не се обявяват никакви подробности относно суми, които ще бъдат отпускани на финансовия сектор.

„Нито една италианска банка няма да фалира, нито един италиански вложител няма за какво да се притеснява“, заяви министър-председателят на страната.

Приетият план предвижда възможността за инжектиране на държавни средства в изпаднала в затруднения банка срещу част от акциите й без право на глас – механизъм, който според Рим ще гарантира продължаване на управлението като на частна банка, дори и да има държавна намеса в капитала.

Друга от предвидените мерки се състои в пълно гарантиране на депозитите до 103 хил. евро. Депозитите до тази сума са гарантирани и в момента, но държавната гаранция е до 20 хил. евро, а останалото се покрива от самите банки посредством междубанков фонд.

Действия за успокояване на пазарите и демонстриране на сили за справяне с нови сътресения във финансовата система досега показаха много държави на Стария континент, представящи едни или други мерки за стабилизиране на евентуално проблемни банки. Сред тях бяха Ирландия, Дания, Швеция, Великобритания, Гърция, Словения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още