IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската борса затваря врати за два дни след мощния спад

Деноминираният в долари руски индекс RTS се понижи с 11,25 на сто, Micex - с 14,35 на сто

17:05 | 08.10.08 г.
Руската борса затваря врати за два дни след мощния спад

Руските акции регистираха поредното си голямо понижение днес. Недоверието в световните пазари, несигурността около цените на суровините и изтеглянето на капитали от руските пазари костваше на руските акции скъпо и те се понижиха до рекордно ниски съотношения цена/печалба на акция (Р/Е).

Руският борсов индекс RTS се понижи с 11,25 на сто до 761,63 пункта. Деноминираният в рубли Micex падна с цели 14,35 на сто (106 пункта) до 637,87 пункта и днес отново беше най-понижилият се основен борсов индекс на Стария континент. Това е най-ниското ниво на индекса за последните 3 години.

Резките спадове наложиха борсата да затвори врати и днес. Борсата ще остане затворена и утре, като търговията ще започне отново на 10 октомври.

Опитвайки се да възстанови доверието в кредитните пазари на Русия и изтеглянето на чуждестранните капитали, руският президент Медведев застана начело на план, който включваше инжектиране на 36 млрд. долара във финансовата система на страната. Досега обаче това не успява да върне доверието в кредитните пазари.

Според доклад на BNP Paribas конфликтът в Грузия, сривът на цените на суровините и световната финансова криза са били причина за отлив на над 60 млрд. долара чуждестранни капитали от Русия. Така най-голямата страна в света е поставена на най-сериозния си тест от кризата през 1998 година, когато правителството наложи мораториум върху дълговете си.

Според някои инвеститори обаче Русия е в много по-добро икономическо състояние от1998 година и може да издържи на по-големи икономически трусове.

Инвеститори като Марк Мобиус все още търсят подценени акции на руския пазар и според него някои от компаниите се продават на изключително изгодни цени. Инвеститорът обяви, че по-време на последните резки спадове на акциите в Русия той е увеличил дяловете си там.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още