IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руски петролни и газови компании дължат 80 млрд. долара на европейски банки

Според президента на Лукойл ако цената на петрола се задържи под 105 долара, компанията няма да може да осигури планирания ръст на добива

13:41 | 08.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Руски петролни и газови компании дължат 80 млрд. долара на европейски банки

Общият дълг на руските компании от енергийния сектор (петрол, газ, въглища) към западноевропейски банки възлиза на около 80 млрд. долара, се казва в писмо до премиера Владимир Путин от ръководствата на четирите най-големи компании от сектора в страната - Газпром, Лукойл, Роснефт и ТНК-ВР, пише вестник Комерсант. 

Четирите компании, които добиват 70% от петрола в Русия и 91% от природния газ, се обърнаха към руското правителство с молба да им бъдат отпуснати кредити при пазарни условия.

Компаниите от енергийния сектор посочват, че са им необходими средства не само за плащане на външните им кредити, но и за реализация на стратегическите им проекти. Засега те не уточняват какъв размер кредити искат от държавата, като евентуално механизмът за кредитиране предстои да се разработи съвместно с правителството.

Според известната засега информация от фондовите пазари, най-спешна нужда от средства има Роснефт. Източници от инвестиционните банки неофициално са коментирали пред Ведомости, че според условията на заем за Роснефт, организиран от Mitsubishi UFJ, който е в размер на 2,3 млрд. долара, 1 млрд. от тях са отпуснати под залог на акции на Роснефт и ако цената за акция на Роснефт падне под 3,8 долара, влиза в сила т.нар. клауза margin call (необходимост от принудително закриване на позиции) и заемът трябва незабавно да бъде погасен.

Вчера на Лондонската фондова борса акциите на Роснефт паднаха до 3,6 долара за брой, но след масирана подкрепа на книжата на компанията, цената им надмина 4 долара.

В същото време буди удивление присъствието на Газпром между компаниите, търсещи финансова подкрепа от правителството, пише изданието. Още повече, че само преди две седмици ръководителят на Газпром Алексей Милер беше заявил, че „финансовата криза няма да засегне Газпром”. От газовия гигант поясняват сега, че „в условията на нарастваща криза на световните финансови пазари за Газпром е важно да знае, че има възможност за такъв (държавен) механизъм на кредитиране при евентуални форс-мажорни обстоятелства”.

Може да се каже, че по същество правителството е отговорило положително на предложението на компаниите за рефинансиране на дълговете им, тъй като премиерът Путин е разпоредил да бъдат заделени средства за подкрепа на фирмите във връзка със световната финансова криза. По думите му „всяка банка или фирма може да се обърне към Внешекономбанк за получаване на заем за погасяване на кредити към външни банки, получени до 25 септември 2008 г.”. Общият ресурс, който е заделила държавата за тази цел, засега не превишава 50 млрд. долара.

Освен това напоследък руските банки не отпускат лесно кредити. По думите на представител на ръководството на голяма банка „вътрешният пазар на публичните дългове ще бъде затворен поне до края на годината”.

В същото време големите петролни фирми се нуждаят и от средства за запазване и разширяване бизнеса си. По думите на президента на Лукойл Вагит Алекперов, ако цената на петрола се задържи под 105 долара за барел, то компанията няма да може да обезпечи планирания за следващата година ръст на добива на суровината.

Анализатори припомнят, че фирмите от петролния отрасъл вече са получили данъчни преференции за 2009 г., които ще им позволят да спестят от данъци за годината общо около 130 млрд. рубли (близо 5 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още