IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция вдига гаранцията за влоговете на гражданите си до 100 хил. евро

Вчера финансовите министри на страните от ЕС решиха минималните гаранции на влоговете да се вдигнат на 50 хил. евро

10:59 | 08.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция вдига гаранцията за влоговете на гражданите си до 100 хил. евро

Гърция повишава размера на изцяло гарантираните влогове на гражданите си в банките на територията на страната на 100 хил. евро, е заявил Георгиос Алогоскуфис, министър на икономиката и финансите на Гърция, цитиран от Итар-Тасс.

Към момента изцяло са гарантирани влоговете до 20 хил. евро, каквото е изискването за минималните гаранции в страните от ЕС.

Вчера финансовите министри на страните от ЕС решиха минималните държавни гаранции на влоговете да се вдигнат на 50 хил. евро, като решението предстои законодателно да бъде утвърдено от ЕК. Няколко страни от ЕС обаче вече обявиха и по-висок размер на защита на влоговете на гражданите си.

Гръцкият финансов министър е добавил, че състоянието на финансовата система на страната не зависи в такава значителна степен от ситуацията на световните финансови пазари, тъй като над 90% от издадените банкови кредити на населението са обезпечени от влогове.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още