IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтиня след срива на световните пазари

Цената на петрола може да намери подкрепа от ОПЕК, очаква се решение за намаляване на добива

09:34 | 08.10.08 г.
Петролът поевтиня след срива на световните пазари

Цената на петрола се понижи тази сутрин след вчерашното си повишение с 2,6 на сто. Спадът идва заради притесненията относно състоянието на световната икономика и значителното поевтиняване на акциите в САЩ и Азия.

Според проучване на Mastercard потреблението на бензин в САЩ е намаляло с 9,5 на сто за миналата седмица, което пък накара енергийното министерство да намали прогнозата си за цените на петрола.

Кредитната криза, която накара банките да пазят наличните си средства, направи достъпа до кредити от страна на бизнеса изключително труден и това понижи почти всички световни индекси.

Американските акции регистрираха значителни понижения. Dow Jones Industrial Average спадна с цели 4,66 на сто до 9 491 пункта на вчерашната сесия. Широкият S&P 500 падна още повече – с 5,13 на сто.

Фючърсите за доставка на лек суров петрол през ноември се понижиха с 1,3 на сто (1,20 долара) до 88,86 долара за барел. До момента договорите са се понижили с 40 на сто от пика им през юли, когато цената на черното злато достигна 147,27 долара за барел.

Лондонският сорт Брент също регистрира поевтиняване. Договорите за доставка през ноември паднаха също с 1,3 на сто ( 1,07 долара) до 83,59 долара за барел.

Цената на петрола може да намери подкрепа от ОПЕК. Според експерти, цитирани от Bloomberg, страните членки ще гласуват за намаляване на добива на петрол през декември. Вчера петролните министри на Либия и Катар - и двете членки на ОПЕК, обявиха подкрепата си за намаляване на производството.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още