IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови удари за банковия сектор – лихвите чупят пореден рекорд

Barclays и RBS се обръщат с молба за кредитиране от държавата, Bank of America с опит да привлече 10 млрд. долара от пазарите

13:57 | 07.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нови удари за банковия сектор – лихвите чупят пореден рекорд

Ситуацията в глобалния финансов сектор продължава да бъде силно напрегната и днес, като погледите на пазарите са насочени към новините около големите банки. Позитивната новина липсва и днес, а на финансовия пазар напрежението се увеличава все повече и междубанковите лихви в Европа поставиха осми пореден рекорд.

Повод за притеснения даде съобщението, че две от най-големите банки във Великобритания – Royal Bank of Scotland и Barclays ще получат правителствена помощ на стойност 45 млрд. лири, за да успеят да закърпят кризисното положение с ликвидността си, съобщава Bloomberg.

В резултат на слуховете, че вчера се е състояла среща между финансовия министър на Англия Алистър Дарлинг, шефа на централната банка Марвин Кинг и изпълнителни директори на няколко финансови институции, сред които са и ръководителите на RBS и Barclays, акциите на първата се понижиха с близо 40 на сто, а на втората – с 20 на сто днес.

Сериозността на проблемите с ликвидността, която изпитват банките по света, беше потвърдена и от случващото се с една от най-големите останали независими банки на американския пазар – Bank of America. Вчера от институцията обявиха, че се подготвят за рецесия в САЩ и че ще направят опит да увеличат капитала с 10 млрд. долара, за да преодолеят затрудненията си.

От банката обявиха спад от близо 70 на сто на печалбата си за третото тримесечие на 2008 година спрямо съпоставимия период на 2007. Освен това стана ясно, че дивидентите ще бъдат намалени наполовина до 32 цента на акция. Причината за това беше съобщена от изпълнителния директор на институцията, който каза, че „рецесията изглежда ще бъде малко по-дълбока, отколкото очакваме. Ще продължи по-дълго и ще бъде по-болезнена“.

Като следствие от напрежението в банковия сектор днес междубанковите лихви на Стария континент отбелязаха нов рекорд. Тримесечният EURIBOR се покачи с още 3 базисни пункта до 5,38 на сто, увеличавайки серията си от рекорди за осми пореден ден.

Рекордни за последните месеци останаха и междубанковите лихви в Азия. На японския пазар тримесечният лихвен процент е 0,87 на сто (основната лихва в страната е едва 0,5 на сто), а в Сингапур беше отбелязан ръст до 4,24 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 31.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още