IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Редукция на лихвата в Австралия е на път да върне доверието на пазарите

Инвеститорите очакват вълна от понижения на лихвите на развитите пазари

11:18 | 07.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Редукция на лихвата в Австралия е на път да върне доверието на пазарите

Изненадващото решение на централната банка на Австралия да смъкне лихвения процент с цял пункт - от 7 на 6 на сто, даде на пазарите усещане, че водещите централни банки в света обмислят координирано понижение на лихвите с цел облекчаване на кредитната криза. Това доведе до прекъсване на мащабните понижения, регистрирани рано тази сутрин в Азия, и до излизането на основните индекси по света на зелено.

Решението на властите в Австралия за агресивната редукция, която е най-голяма от 1992 година насам, допринесе за обръщането на настроенията на пазарите. Преди да бъде обявена тази стъпка, регионалният азиатски индекс MSCI Asia Pacific бележеше спад от 3,2 на сто, който впоследствие беше ограничен до 1 на сто. Повечето борси в Азия, които все още са отворени за търговия пък бележат повишения.

Такава е ситуацията в Сингапур, където Straits Times напредва с 2,34 на сто, в Малайзия, чийто водещ индекс се повишава с 0,65 на сто и в Индия (+0,4 на сто). На зелено приключи и сесията в Тайван (0,34 на сто), Южна Корея (0,8 на сто) и Австралия (1,7 на сто).

На обратния полюс останаха Япония, където Nikkei падна с нови 3 на сто до 10 155,90 пункта, Китай със спад на CSI 300 от 1,23 на сто и Нова Зеландия, чийто водещ индекс падна с 1,45 на сто.

След понижението на лихвения процент в Австралия търговията в Западна Европа мина на зелено, а фючърсите на американските индекси индикираха позитивни настроения в предстоящата сесия. След впечатляващите спадове от вчера, които донесоха най-големите понижения за последните 20 години, индексите във Великобритания, Франция и Германия поеха глътка въздух и към момента се повишават.

В Германия DAX напредва с минималните 0,25 на сто до 5 400,72 пункта, като проблемите около Hypo Real Estate продължават да ограничават оптимизма сред инвеститорите. Френският индекс CAC 40 се вдига с 1,6 на сто до 3 772,12 пункта, а британският FTSE 100 се повишава с 0,7 на сто до 4 621,68 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още